آیا مک‌ها می‌توانند ویروس بگیرند؟ آیا به نرم افزار آنتی ویروس در مک خود نیاز دارید؟ این سوالات سال‌هاست که کاربران مک را درگیر خود کرده است. متأسفانه پاسخ به آنها به سادگی که شما فکر می‌کنید نیست. اما ما همه چیز را برای شما در زیر تجزیه و تحلیل کرده‌ایم.

 

آیا مک‌ها ویروس می‌گیرند؟

مک‌ها از قدیم به عنوان سیستم‌های بسیار امن و ایمن در نظر گرفته شده‌اند و اعتقاد عمومی این است که مک‌ها در برابر ویروس‌ها و بدافزارها آسیب ناپذیر هستند. متأسفانه این کاملا نادرست است. ویروس‌ها و سایر بدافزارها می‌توانند مک‌ها را به اندازه سیستم‌های دیگر آلوده کنند. شرکت‌های امنیتی در واقع چندین تهدید و بدافزار را کشف کرده‌اند که به طور خاص در مکینتاش هدف قرار گرفته است.

مک‌ها دارای ویژگی‌ها و محافظت‌های داخلی زیادی هستند که می‌تواند از آلوده شدن بدافزارها جلوگیری کند. این‌ها شامل Gatekeeper و XProtect  هستند (در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح می‌دهیم). اما آنها محافظت‌های بی‌عیب و نقص نیستند و ممکن است به محافظت بیشتری در مک خود نیاز داشته باشید.

 

ویژگی‌های امنیتی داخلی مک چیست؟

مک شما دارای بسیاری از ویژگی‌های امنیتی داخلی برای ایمن نگه داشتن آن است. ممکن است شما را شگفت زده کند که بدانید مک شما قبلاً از اسکنر ضد بدافزار در پس زمینه به نام XProtect استفاده می‌کند. هر زمان که یک فایل را باز می‌کنید، XProtect آن را در برابر بدافزار شناخته شده macOS اسکن و بررسی می‌کند. بنابراین اگر هر پرونده مشکوک باشد، هشدار می‌دهد که ممکن است فایل به رایانه شما آسیب برساند.

فناوری دیگری که در macOS گنجانده شده است Gatekeeper است. با این کار از آسیب رساندن برنامه‌های ناشناخته جلوگیری می‌شود. Gatekeeper تمام نرم افزارهایی را که با گواهی توسعه دهنده اپل صادر نشده‌اند از روی مک شما باز نمی‌کند، مگر اینکه به طور خاص آن را مجاز کرده باشید.

البته نرم افزارهای بدون امضا همیشه مضر نیستند - بسیاری از توسعه دهندگان نرم افزار رایگان نمی‌توانند ۹۹ دلار مورد نیاز برای ورود به برنامه توسعه دهندگان اپل و صدور گواهینامه را توجیه کنند. ولی معمولاً مشاهده بدافزار از برنامه‌های بدون امضا بیشتر از برنامه‌هایی است که از مک اپ استور دانلود شده یا با گواهی توسعه دهنده اپل صادر شده است.

macOS همچنین از سندباکس استفاده می‌کند. همانطور که از نامش پیداست، سندباکس به ارائه همه ملزومات ضروری برنامه برای انجام کار خود اشاره می‌کند، و هیچ چیز دیگر. وقتی برنامه‌ای را در یک سندباکس اجرا می‌کنید، کارهایی را که می‌تواند انجام دهد محدود می‌کنید و بر اساس ورودی مجوزهای بیشتری ارائه می‌دهید.

 

نصب آنتی ویروس در مک

 

آیا ویروس‌ها می‌توانند از ویژگی‌های امنیتی مک من عبور کنند؟

ویروس‌ها و بدافزارهای دیگر اغلب توسط macOS در مسیر خود متوقف می‌شوند. با این حال اگر بدافزار اخیراً توسعه یافته یا قبلاً دیده نشده باشد، اپل راهی ندارد که بداند می‌تواند برای سیستم شما مضر باشد - بنابراین می‌تواند ویژگی‌های امنیتی را دور بزند. این‌ها تهدیدهای روز صفر نامیده می‌شوند و تا زمانی که اپل پایگاه‌های داده خود را به روز نکند، توسط مک شما شناسایی نمی‌شود.

بدافزارهایی نیز در نرم افزاری با گواهی توسعه دهندگان اپل یافت شده‌اند. به عنوان مثال، در ژوئن ۲۰۱۹، OSX/CrescentCore کشف شد که به عنوان یک تصویر دیسک نصب کننده اوبی فلش پلیر ظاهر شده است. این بدافزار برنامه‌ای را روی سیستم نصب می‌کند. مانند Advanced Mac Cleaner ،Launch Agent یا افزونه سافاری. سپس مک شما را از نظر نرم افزار آنتی ویروس بررسی می‌کند. اگر سیستم محافظت نشده باشد، از دستگاه سوء استفاده می‌کند. OSX/CrescentCore با یک گواهینامه توسعه دهنده امضا شد، بنابراین قبل از اینکه اپل آن را بگیرد روزها دستگاه‌ها را آلوده می‌کرد.

هرگاه تهدید امنیتی شناسایی شود، معمولاً اپل به سرعت واکنش نشان می‌دهد و به روز رسانی امنیتی را برای آخرین نسخه macOS و دو نسخه قبلی صادر می‌کند. این امر مک شما را از آسیب‌پذیری‌ها و نقص‌های شناخته‌شده در macOS که ممکن است توسط هکرها استفاده شود، در امان می‌دارد.

 

آیا برای مک، من به نرم افزار آنتی ویروس نیاز دارم؟

اگرچه سیستم امنیتی اپل نسبتاً خوب است، اما بی عیب نیست. همانطور که در بالا توضیح داده شد، مکانیزم‌های امنیتی اپل تا حد زیادی متکی به شناسایی و برچسب گذاری بدافزارها و ویروس‌ها است تا بتواند پایگاه‌های داده خود را در برابر آنها به روز کند. این به نوبه خود سیستم‌های macOS را از آسیب‌پذیری‌ها در امان می‌دارد. نصب نرم افزار آنتی ویروس بر روی مک شما یک لایه امنیتی اضافی ایجاد می‌کند، که چیز بدی نیست. نرم افزار آنتی ویروس ضروری نیست، اما داشتن آن می‌تواند یک مزیت اضافی باشد، حتی اگر برای مک ضروری نباشد.

توجه به این نکته ضروری است که نرم افزار آنتی ویروس نیز بی‌عیب نیست. حتی با وجود نرم افزار آنتی ویروس، مک شما می‌تواند قربانی یک بدافزار جدید و بدون سند شود. اگر برخی از روش‌های اساسی را دنبال کنید (در پایان این مقاله ذکر شده است)، احتمال آلوده شدن همچنان پایین است.

 

کدام آنتی ویروس را باید در مک خود نصب کنم؟

بسیاری از برنامه‌های آنتی ویروس رایگان و رایگان برای macOS وجود دارد. شما باید مراقب باشید که فقط از نرم افزار آنتی ویروس شرکت‌های معتبر استفاده کنید و مراقب باشید که نرم افزار باعث کند شدن سرعت سیستم شما نشود.

 

جلوگیری از آلوده شدن مک به ویروس و بدافزار

 

چگونه می‌توانم مک خود را از بدافزارها در امان نگه دارم؟

اپل ویژگی‌های امنیتی داخلی را برای ایمن نگه داشتن مک ارائه می‌دهد، اما برخی نکات کلی برای جلوگیری از بدافزارهای سیستم شما وجود دارد.

macOS را به روز نگه دارید

به روز نگه داشتن macOS با آخرین نسخه می‌تواند رایانه شما را ایمن نگه دارد. اپل با انتشار به روزرسانی‌های منظم سیستم عامل مک، ایرادات و آسیب‌پذیری‌های مک را برطرف می‌کند، بنابراین مهم است که از به روز بودن سیستم خود مطمئن شوید.

از شبکه‌های وایفای عمومی اجتناب کنید

شبکه‌های وایفای عمومی می‌توانند برای آنلاین بودن در حال حرکت مفید باشند، اما سایر افرادی که از این شبکه جاسوسی می‌کنند می‌توانند به رمزهای عبور یا اطلاعات خصوصی شما دسترسی پیدا کنند. سعی کنید از یک شبکه خصوصی مجازی (وی پی ان) یا یک نقطه اتصال وایفای شخصی به جای یک شبکه وایفای عمومی استفاده کنید. در صورت نیاز به استفاده از شبکه عمومی، از انتقال هرگونه اطلاعات ایمن یا حساس (مانند داده‌های کارت اعتباری) از طریق شبکه عمومی خودداری کنید.

مراقب ایمیل‌های فیشینگ یا هرزنامه باشید

بدافزارها معمولاً در ایمیل‌های فیشینگ یا هرزنامه یافت می‌شوند. اینها معمولاً حاوی لینکی به ظاهر معتبر هستند که بسیاری از کاربران به دنبال آن هستند. این پیوند بدافزار را روی سیستم شما نصب می‌کند که می‌تواند به آن آسیب برساند و داده‌های شما را ربوده باشد. توجه به این نکته ضروری است که اکثر برنامه‌های آنتی ویروس در برابر ایمیل‌های فیشینگ یا کلاهبرداری محافظت نمی‌کنند، بنابراین اگر می‌خواهید از مک خود محافظت کنید، از آنها دوری کنید.

ادوبی فلش پلیر را نصب نکنید

ادوبی، برنامه فلش پلیر خود را در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ متوقف کرد و به دلایلی موجه هم بود. بسیاری از شرکت‌های امنیتی توصیه می‌کنند فلش پلیر را نصب نکنید، زیرا بسیاری از بدافزارها در قالب به روزرسانی‌های جعلی فلش پلیر معرفی می‌شوند. به عنوان مثال، افرادی که می‌خواهند یک فیلم را به صورت آنلاین دانلود یا تماشا کنند (رایگان) متوجه می‌شوند که برای مشاهده محتوا باید فلش پلیر را از وب سایت میزبان به روز کنند. این «به روز رسانی» جعلی حاوی بدافزار است که سپس سیستم شما را آلوده می‌کند.

فلش اکنون با HTML5 جایگزین شده است، بنابراین دیگر نیازی به نصب یا استفاده از ادوبی فلش ندارید.

 

از مک خود محافظت کنید!

با توجه به بدافزارها، تعداد حملات مخرب جدی شناسایی شده بر روی رایانه‌های مک از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰، ۶۱ درصد افزایش یافته است. بنابراین مهم است که بیشتر مراقب سیستم خود باشید. ما همچنین به شما توصیه می‌کنیم از داده‌های خود نسخه پشتیبان تهیه کنید، تا در صورت نیاز بتوانید از آنها استفاده کنید.