راهنمای مقدماتی استفاده از مک بوک، مک بوک ایر و مک بوک پرو
مک بوک اولین بار در سال ۲۰۰۶ توسط شرکت اپل معرفی و به بازار عرضه شد. این محصول در ابتدا با اهداف آموزشی به بازار راه یافت اما رفته رفته با بهبود و افزایش قابلیتهایش، کارایی و عملکرد آن نیز بیشتر شد. در مک بوکهای اپل سیستم عامل مک اجرا شده است. سیستمعامل مک فقط برای مک بوکهای اپل طراحی شده و در لپتاپهای دیگر قابل استفاده نخواهد بود. در ادامه قصد داریم تا راهنمای مقدماتی استفاده از مک بوک، مک بوک ایر و مک بوک پرو را ارائه کنیم و جزییاتی را در این زمینه در اختیار کاربران مک بوک قرار دهیم.
راهاندازی اولیه مک بوک
نکته: کلید Escape را بفشارید تا نحوه تنظیم Mac خود را با استفاده از VoiceOver بشنوید و برای مشاهدهی گزینههای دسترسی، Command-Option-F5 را فشار دهید.
- در اولین صفحهی راهاندازی، باید کشور یا منطقهی جغرافیایی خود را انتخاب کنید تا زبان و منطقهی زمانی شما در مک بوک تنظیم شود. سپس بر روی Continue کلیک کنید. البته اگر هم میخواهید از مراحل تنظیمات اولیه بگذرید میتوانید بر روی Set up later کلیک کنید.
- سپس باید اتصال به وایفای را انجام دهید. در نتیجه ابتدا شبکهی موردنظر را انتخاب کرده و رمز عبور را وارد کنید. برای تغییر شبکه نیز میتوانید به نوار منو یا Control Center مراجعه کنید و بر روی Other Networks کلیک کنید.
- اگر اولین بار است که از یک مک بوک استفاده میکنید، از مرحلهی Transfer information یا به قولی مرحلهی انتقال اطلاعات عبور کنید. در غیر این صورت میتوانید از طریق این قابلیت اطلاعات موجود در مک بوک قبلی خود را به مک بوک جدیدتان منتقل کنید.
- شما برای استفاده از امکانات و قابلیتهای مختلف مک بوک مانندiCloud ،App Store ، iTunes به Apple ID احتیاج دارد. در نتیجه اگر شناسه Apple ID برای iPhone یا iPad خود دارید، از همان حساب استفاده کنید. اگر هم شناسه اپل ندارید، میتوانید یک شناسهی اپل ایجاد کنید.
دسکتاپ و نوار منو
در بالای سیستم عامل مک، نوار منو است و در پایین صفحه، نوار dock و در پشت همه پنجرههای شما دسکتاپ قرار دارد. مانند اکثر سیستمعاملها، macOS نیز از دسکتاپ به عنوان یک فضای کاری موقتی استفاده میکند که می توانید پروندهها را در آن ذخیره کنید. برای ایجاد پوشهها میتوانید کلیک راست کرده و برای مرتب کردن دسکتاپ خود پوشه یا فایل را در هر کجا که میخواهید قرار دهید.
از طریق نوار منو میتوانید بر روی نماد اپل کلیک کنید و به گزینههای Shut Down، About This Mac یا موارد این چنینی دیگر دسترسی پیدا کنید. نوار منو همچنین گزینههای برنامهها را نیز در اختیارتان قرار خواهد داد که میتوان به گزینههایFile ، Edit ، Help و غیره اشاره کرد. در سمت راست نوار منو، نشانگرهای وضعیت سیستم و برنامههای ثالث وجود دارد که میتوان به وضعیت باتری، وای فای و برنامههایی نظیر Shazam و Evernote اشاره کرد.
منوی Dock در سیستمعامل macOS مشابه منوی Start در ویندوز است. این منو به دو قسمت تقسیم شده که قسمتی مربوط به میانبرهای برنامهها و پوشههای پین شده است و قسمتی به پنجرههای minimize شده اختصاص داده شده است. شما میتوانید منوی Dock را تنظیم کنید و میتوانید موقعیت قرارگیری آن را به پایین یا چپ و راست تغییر دهید. همچنین میتوانید برنامههای پین نشدهای را که بیشتر از آنها استفاده میکنید پین کرده و به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنید. از سوی دیگر با کشیدن یک فایل بر روی نماد یک برنامه، میتوانید آن فایل را در برنامهی مورد نظر اجرا کنید. همچنین با کشیدن یک برنامه به dock، میتوانید آن را به عنوان میانبر به dock اضافه کنید.
ابزار Finder
Finder برنامه پیش فرض مدیریت فایل در macOS است. Finder دقیقا مانند Explorer ویندوز به کاربر این امکان را میدهد تا به جستجو در هارددیسک یا دستگاههای متصل به مک بوک بپردازد. Finder از Copy (Cmd + C) و Paste (Cmd + V) پشتیبانی میکند اما گزینهی Cut در این بخش وجود ندارد در نتیجه اپل در سیستم عامل مک، گزینهی Move را جایگزین گزینهی Cut کرده است. از سوی دیگر برای "Cut" یک پرونده ابتدا باید آن را کپی کنید، سپس آن را با گزینهی Move منتقل کنید یا کلید ترکیبی Cmd + Option + V را فشار دهید.
شایان ذکر است که امکان اضافه کردن ابزارها و گزینهها در Finder وجود دارد و به راحتی میتوانید آن را سفارشی کنید. برای سفارشی سازی Finder بر روی نوار ابزار کلیک راست کنید و سپس میتوانید دکمهها و میانبرها را اضافه یا حذف کرده و فیلدهایی مانند نوار جستجو را دوباره مرتبسازی کنید.
در پنجره Finder چندین مولفه وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- نمایش / View: گزینهی View برای نوع نمایش محتوا در پوشه است که میتوانید براساس سلیقه یا شرایط آن را تغییر دهید.
- نوار زبانه / Tab bar: هنگام باز کردن برگه جدید در Finder (Cmd + T) به طور خودکار نشان داده شده و پنهان میشود.
- نوار مسیر / Path bar: مسیر پوشه فعلی را در پایین صفحه نمایش میدهد.
- نوار وضعیت / Status bar: تعداد موارد موجود در یک مکان و فضای موجود در هارددیسک را نمایش میدهد.
- نوار کناری / Sidebar: لیستی از پوشههای مورد علاقه یا استفاده شده را در سمت چپ نمایش میدهد. نوار کناری بسیار مفید است، زیرا میتوانید آن را سفارشی کنید و دسترسی برایتان آسانتر خواهد شد. همچنین میتوانید کلیک راست کرده و گزینه Delete from Sidebar را انتخاب کنید تا موارد موجود در این نوار حذف شوند. همچنین برای افزودن دائمی پوشهها به نوار کناری، باید بر روی آن کلیک کرده و به نوار کناری بکشید.
- پیش نمایش / Preview: یک صفحه پیش نمایش گسترده در سمت راست پنجره است که فایلها و پوشهها در آن قرار دارند.
حرکات و پیمایش
اگر از پد لمسی یا لوازم جانبی Magic Trackpad اپل در مک بوک استفاده میکنید، به یک سری حرکات در macOS دسترسی خواهید داشت. این حرکات در واقع ویژگیهای خاصی هستند که سرعت دسترسی را افزایش میدهد. البته میتوانید این حرکات و تنظیمات پیمایش را از بخش Trackpad شخصیسازی کنید. از این بخش همچنین میتوانید رفتار پیمایش (کشیدن دو انگشتی) و دیگر تنظیمات این چنینی را نیز تغییر دهید. در نتیجه با یادگیری چند میانبر اصلی صفحه کلید Mac، میتوانید تعاملات خود را با سیستمعامل macOS به سرعت افزایش دهید که در ادامه به مهمترین کلیدهای میانبر خواهیم پرداخت:
- کپی: Cmd + C
- چسباندن: Cmd + V
- حرکت (پس از کپی): Cmd + Option + V
- حرکت بین برنامهها: Cmd + Tab
- عکسبرداری از صفحه: Cmd + Shift + 3
- ابزار Spotlight: Cmd + Space
- دستیار صوتی سیری: Cmd + Space (نگه دارید)
- برگه جدید درSafari ، Finder و برنامههای دیگر: Cmd + T
ابزار Spotlight
Spotlight نام موتور جستجوی Mac است و هر زمان که Cmd + Space را فشار دهید در یک پنجره شناور ظاهر میشود. در نتیجه به سادگی میتوانید درخواست خود را تایپ کنید و macOS نتایج دقیقی را در اختیارتان قرار خواهد داد. این ابزار جستجو نه تنها برای یافتن پروندهها بلکه برای جستجوی برنامهها نیز کاربرد دارد. در نتیجه میتوانید از طریق این ابزار به جستجوی فایلها، پوشهها، برنامهها، یادداشتها، ایمیلها، تقویم، وبسایت و غیره بپردازید.
برنامهها / Applications
بیشتر برنامههایی که از وب دانلود میکنید در ابتدا به صورت فایلهای DMG نشان داده میشوند. برای نصب یک DMG باید دوبار روی آن کلیک کنید و پس از آن مانند یک فایل خواندنی در macOS نشان داده میشود. در نتیجه باید برای نصب آن، پرونده برنامه (APP) را به پوشه Applications بکشید. برای حذف یک برنامه نیز کافی است تا فایل App را از این پوشهی اپلیکیشن حذف کنید تا برنامه از سیستم شما پاک شود.
بعضی از برنامهها با پسوند PKG ارائه شدهاند که نحوهی نصب آنها مشابه نصب برنامهها در ویندوز است. در نتیجه کافی است تا فایل PKG را اجرا کرده و دستورات روی صفحه را دنبال کنید. یک روش دیگر نصب برنامه در سیستم عامل مک، نصب از طریق App Store است که برای استفاده از آن باید Apple ID خود را وارد سیستم کنید.
تنظیمات سیستم / System Preferences
تقریباً میتوانید همه تنظیمات را در System Preferences تغییر دهید و از حالت پیشفرض خارج کنید. البته توجه داشته باشی که بسته به مدل Mac و ویژگیهای آن، ممکن است گزینههای بیشتری را در پنل System Preferences خود مشاهده کنید. برای شروع باید حساب کاربری برای سیستم خود ایجاد کنید. همچنین از این بخش میتوانید به تغییر حساسیت پد لمسی، وضوح و تنظیمات امنیتی بپردازید. برای یافتن سریع هر تنظیمات میتوانید در نوار جستجو تایپ کنید تا گزینهی تنظیمات مورد نظر را پیدا کنید. همچنین میتوانید به مرتبسازی براساس حروف الفبا بپردازید تا پیدا کردن گزینهها برایتان سادهتر انجام شود. در ادامه برخی از معمولترین تنظیمات سیستم را در اختیارتان قرار خواهیم داد:
- تصویر زمینه خود را از بخش Desktop & Screen Saver تغییر دهید.
- در بخش Trackpad، کنترلهای حرکتی را بیاموزید و تنظیم کنید.
- از بخش Time Machine نسخهی پشتیبان تهیه کنید.
- از بخش Dock، تنظیمات مربوط به داک و تغییر سایز و فونت آن را تغییر دهید.
- حسابهای ایمیل و رسانه اجتماعی جدید را در internet Accounts اضافه کنید.
دسترسی به دستیار صوتی Siri
در سیستمعامل مک به راحتی میتوانید از طریق دستیار صوتی سیری به امکانات مختلف دستری پیدا کنید. عملکرد سیری در مک بوک دقیقا مشابه عملکرد این دستیار صوتی در آیفون است. با نگهداشتن کلیدهای Cmd + Space میتوانید از سیری بخواهید تا فایلها را برایتان پیدا کند، اطلاعاتی از وب در اختیارتان قرار دهد، ایمیل بفرستد یا با افرادی تماس بگیرد. در ادامه چند مورد از دستورات Siri را در اختیارتان قرار خواهیم داد:
برای نمایش یک فایل: "Show me PDFs I opened last week"
برای یادآوری: "Remind me to buy milk tomorrow"
برای دسترسی به اخبار: "?Who are the Giants playing this week"
برای بررسی وضعیت آب و هوا: "?What's the weather like on Sunday"
خواندن این مطلب هم ممکن است برای شما جذاب باشد : آشنایی با ترفندهای مک بوک برای کاربران مبتدی و حرفهای
نظرات
اولین نظر را شما ثبت کنید!